A Mecsek-Nyugat Falusi Vendéglátóinak Egyesülete                                         GYIK

v   A nyugodt Mecsek mosolya!

  


        https://www.facebook.com/MecsekNyugatFalusiVendeglatoinakEgyesulete  
https://plus.google.com/u/0/+Nyugatmecsekponthu 

GYAKORI KÉRDÉSEK A FALUSI VENDÉGLÁTÁSBAN
 • Elfogadják-e a SZÉP kártyát a vendégházaknál?

  Igen, az egyesületünkhöz tartozó összes vendégházban lehet Szép kártyával / NÜSZ/ fizetni. Ha nincs feltüntetve a házaknál ez a szolgáltatás, akkor érdemes rákérdezni!

 • Kell-e idegenforgalmi adót fizetni?

  A Mecsek-nyugat régió falvaiban általában a szobaárakban benne foglaltatik az idegenforgalmi adó. A szálláshely tulajdonosok a helyi önkormányzatnál befizetik azt. Legjobb rákérdezni!

 • Tudnak-e számlát adni?

  IGEN!

 • Hol lehet étkezni?

  Vannak olyan házak ahol szívesen adnak félpanziót. Teljes ellátást ritkán találunk. A településeken akadnak olyanok, akik akár nagyobb társaságra is főznek és házhoz is viszik a finomságokat. Róluk, és a közelben lévő éttermekről érdeklődjön a házigazdánál!

 • Mit jelentenek a napraforgók?

  A falusi vendégházak hirdetéseiben napraforgókkal találkozunk, melyek a házak komfortfokozatára utalnak. Számuk 1 és 4 között változhat. Minél jobban felszerelt egy vendéglátó porta annál magasabb a napraforgó minősítése.

 • Adnak-e a vendégházak kedvezményeket?

  A falusi vendéglátásban az árak önmagukban kedvezőek. Vannak olyan porták melyek egyéb akciókat kínálnak. Több helyen kedvezményt nyújtanak kisgyerekeknek. Érdemes a szállásfoglaláskor ezeket tisztázni!

 • Háziállatot vihetek-e magammal?

  Minden esetben tárgyalja le leendő szállásadójával mik a lehetőségei!!!

 • Menetrendekről

  Ha vonattal kíván közlekedni a www.elvira.hu weboldalon nézelődjön, ha buszozni akar a www.pannonvolán.hu vagy a 72/520-155 telefonszám ad a menetrendre vonatkozó részletes információt.

 • Lehet-e a falvakban saját készítésű termékeket vásárolni?

  Igen, a vendégházakban bővebb felvilágosítást kaphat az őstermelőkről!

 • Boltok, kocsma, posta nyitva tartása, a házi orvos elérhetősége

  templomok miseideje, valamint a környék látnivalóinak megtekinthetősége falvanként más, ezért ezekről kérjünk információt
  Vendéglátójától!

 • Horgászat, túrázás, lovaglás.

  Több településen van horgásztó ahol érvényes napijeggyel halakat foghat. Az engedély kiváltásában házigazdája segítségére lesz. Hegyeinkben gyönyörű túraútvonalak találhatók. Térképet hozzon magával de vendéglátójától is kérhet. Lovaglási igényeit mindenképpen egyeztesse, mert a felkínált lehetőséget csak pontos megbeszélés után érvényesítheti!

 • Uszodák, gyógyfürdők

  Baranya megye számtalan híres gyógyfürdővel rendelkezik. A nyitva tartásuknál vegye figyelembe a téli és a nyári üzemet! A Létesítményekről, szolgáltatásokról az interneten tájékozódhat!

 • Hol találkozhat velünk, falusi vendéglátókkal személyesen?

  Általában ott vannak képviselőink a turizmussal és utazással foglalkozó nagyobb kiállításokon Budapesten és az ország nagyobb városaiban, valamint a pécsi utcafesztiválon, szeptemberben. Keressen minket, hogy pontos tájékozódása után elégedetten pihenhessen a Mecsek nyugati oldalán!

 • Mit jelent a „vendégasztal” ?

  A vendégasztal kifejezés arra utal, hogy az adott településen van olyan vendéglátó aki szálláshellyel nem rendelkezik de étkezés biztosít mely tájjellegű vagy a turisták igényei szerint készült ételekből áll.

 • Mi az élményporta?

  Vannak olyan házak, porták ahol bepillantást engednek a vidéki élet, gazdálkodás, állattartás szépségeibe, mesterségek gyakorlásába. A vendégek segíthetnek a ház körüli munkában, az állatok gondozásában, termékek elkészítésében, kenyérsütésben. Egyes élményportákon szállás is található míg mások a különleges programok nyújtásában vesznek csak részt.

 • Miért közkedvelt a falusi vendéglátás, mint üdülési forma?

  Az emberek, főleg a városban lakók keresik a természet közelségét szabadidejük eltöltéséhez. A falusi vendéglátók szívélyessége és a szép környezet valamint a környék egyedi programkínálata vonzó lehet számukra a kedvező ár mellett.

 • Kerékpárt kölcsönözhetek-e?

  A Mecsek és környéke tele van szebbnél szebb látnivalókkal. Kiválóan alkalmas a kerékpáros turizmusra. A biztos túrázás érdekében hozzon saját jól karbantartott bringát mert a hegyi terepeken fontos a biztonság!