Gyűrűfű

Hazánk egyik első ökológiai faluja a Dél-Zselic hangulatos lankái között megbúvó Gyűrűfű.

A körzetesítési politika miatt a ’70-es években elnéptelenedett falu helyére, hazánk sok pontjáról érkezett, környezetbarát szemlélettel megáldott családok költöztek a ’90-es években. Jelenleg 7 állandóan itt élő család alkotja a falut, részben gazdálkodva, részben szellemi foglalkozást űzve. Alapelvünk, hogy harmóniában éljünk a természettel és egymással.
Gyűrűfű és környéke 1996 óta helyi természetvédelmi oltalom alatt áll. A kiterjedt erdők, tiszta vizű patakok és természetes gyepek gazdag állat és növényvilágot rejtenek. Életformánkkal igyekszünk ezt a kincset a jövő számára is megőrizni

Házainkat elsősorban helyi, természetes anyagokból (vályog, fa, kő stb.) építjük, melegvíz-szükségletünket nyáron napkollektor biztosítja.
Kettős vízrendszer használatával (kútból, ciszternából) takarékoskodunk a tiszta vízzel. 

Ezt az életvitelt igyekszünk példaként átadni az érdeklődőknek, akik több napra is ellátogathatnak ide. Végigjárhatják Szent László tanösvényünket, mely a falu történetét, jelenét és természeti értékeit mutatja be 3 km.-en keresztül, 10 nagy tábla segítségével.
A településen működik egy erdei iskola, ahol a gyerekek komplett programokat kaphatnak természetismeret, ökológia, sport, és hagyományőrzés témákban.
A faluba Dinnyeberki felöl egy 4 km. hosszú kőszórásos, rossz minőségű út vezet.
Eddigi rendezvényeink közül említést érdemelnek:

  • Nemzetközi ökofalu találkozó, országos ökofalu találkozók,
  • 1. Magyar Biodiverzitás Nap,
  • Terepíjász versenyek,
  • Vályogház építő táborok

További információ: www.gyurufu.hu, 73/554-410, 73/554-412, lovastanya@t-online.hu

 
Comments