Helesfa

A Zselic és a Mecsek találkozásánál, lankás dombok között, az Bükkösdi-patak völgyében található Helesfa, 300 lekes apró baranyai falu - Pécstől alig 25 kilométerre.

A falu egyetlen főutcája kelet-nyugat irányú völgyben fut: az út egyik vége a szőlőhegyre, másik pedig Dinnyeberki irányában a zselici dombok között Gyűrűfű felé. A völgyes dombos felszín évszázadokon át távoltartotta az intenzív mezőgazdasági, ipari tevékenységet, így a táj megőrizte érintetlen szépségét. A déli tájolású, meleg napfényben fürdő domboldalak ugyanakkor ideális terepet kínáltak a szőlő és bortermelőknek, a változatos faállományban gazdag zselici erdők pedig gazdag legelőt a méhészek méhcsaládjainak.

A környék ma is híres kiváló boráról és korán pergetett, ízletes mézeiről. Az ide látogató túrázók pedig végigsétálhatnak a domboldalon végigfutó évszázados pincesoron, és megkóstolhatják a helyi termelők borát és a méhészgazdák édes csemegéit.

A dombok tetején szőlőskertek, a domboldalon gyümölcsös, a falu aljában patak... Ide várja a természetjárókat, kerékpáron vagy gyalog túrázókat, nagycsaládos nyaralókat, baráti társaságokat a Boróka és Galóca Vendégház...

További információ: www.helesfa.hu

 Comments