A Mecsek-Nyugat Falusi Vendéglátóinak Egyesülete                                              
   Egyesületünk | Fotógaléria | Gyik

  Szálláshelyeink
  Falvak, Programok
  Útvonaltervező
  Árak, akciók
  Foglalás
  Linkajánló
„Az embernek, mert célja nagy,
Hát kell a másik ember,
Csak szépen összefogva hat:
Sok víz hajtja a malmokat.
Sok cseppből áll a tenger.”

Schiller gondolatait akár mottóként is használhatná egyesületünk, mert híven tükrözi megalakulásának okait, céljait, működésének szellemét.

A 90-es évek elején néhány cserkúti család elkezdett foglalkozni a falusi vendéglátással. Az eredmények hamar megmutatkoztak, ennek hatására egyre többen kezdtek vendéget fogadni a faluban. A tapasztalat azt mutatta, hogy szükség van szervezett összefogásra, közös célok megfogalmazására. Ezért alakítottuk meg 1998-ban egyesületünket cserkúti tagokkal. Sikereinknek hamar híre ment a környék falvaiban is, sokan kezdtek érdeklődni, a tapasztalatokat átvenni, és csatlakozni hozzánk.
 

Mecsek-Nyugat Falusi Vendéglátóinak Egyesülete ma már összefogja nemcsak Cserkút, hanem Diósviszló, Gyűrűfű, Helesfa, Kővágószőlős, Orfű vendéglátóit is.
Falvaink közös jellemzője az, hogy mindegyik gyönyörű természeti környezetben, a Mecsek nyugati oldalán fekszik, mindegyikből könnyen megközelíthetőek Baranya nevezetességei és szíves a vendéglátás. A különbözőség abban rejlik, hogy van köztük klasszikus falu baromfiudvarral, állatokkal és van olyan is, ahol már alig van állandó lakos.

Vendégházaink mindegyike országos minősítésű három vagy négy napraforgós, szépen berendezett, jól felszerelt. Mégis mindegyik más és más. Van régi parasztház és új családi ház, van, ahol a vendégek önállóan élhetnek különálló vendégházban, vendéglakásban és van, ahol a vendéglátóval közösen, de külön fürdőszobás szobában. Némelyikben falusi vendégasztal működik, van, ahol helyi termékeket lehet vásárolni.

A Mecsek-Nyugat Falusi Vendéglátóinak Egyesülete sokszínűségét természetesen elsősorban a tagjainak köszönheti. A közös munka eredménye, hogy évente színvonalas prospektust adunk ki, részt veszünk szakmai kiállításokon, továbbképzéseken, sok tagunk szakirányú képesítéssel rendelkezik, rendszeresen egyéni és közös pályázatokat adunk be.

Kapcsolatot tartunk a térség más egyesületeivel, önkormányzatokkal, és tagjai vagyunk a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének és a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetségének, ahol hallgatnak véleményünkre.

Fontosnak tartjuk a már elfeledett hagyományok felélesztését, természeti és történelmi értékeink megóvását.
Szívesen látunk közösségünkben új tagokat is, akik vendéglátással szeretnének foglalkozni.

Nyitottak vagyunk mindenféle kezdeményezésre!

 

2010 évi programjaink

Egyesületünk tagjai részt vesznek a Cserkúti Faluszépítő és Környezetvédő Egyesület programjainak lebonyolításában.

Augusztus 20 Új kenyér ünnepe /kenyérsütés,kézműves foglalkozás,zene,tánc

November eleje Márton nap /libalakoma,műsor,zene,tánc

December vége Adventi kézműves foglalkozás/ajándékkészítés nem csak gyerekeknek...